Neden Delirmek??

Delirenlere selam demiştik en son..

Neden delirmek sorusuna cevap aramamış, kısacık bayram muhabbetimizin arasına sıkıştırmıştık bunu galiba..

Geçen yazıyla birlikte "deli" temasına ikinci kez değinmiş olduğumu fark etim. İlk olarak mavi marmara şehitleri/gazileri için kullanmıştım. Öyleydi, deli olmak lazımdı o gemide bulunmak için.. İkincisi ise Hz.İbrahim ve İsmail hakkındaydı..

Peki daha kimler vardı deli olan ve ben neden delilere selam göndermiştim.. Ve durduk yere neden delirmekten bahsetmiştim..

Bu mevzuya derinlemesine ama kısaca dalalım..

Hz.Adem; insanlığın temsilcisi ve kainatın ağırladığı ilk misafir.. "Yasak ağaca dokunma" uyarısına rağmen bir delilik yapmış ve o ağaca dokunmuştu.. A Adem(as), "deli miydin" cennetten kovuldun da dünyada Rabbimizin sıfatlarının/isimlerinin aynası,tecelligahı oldun..

Hz.Nuh; insanlığın ikinci atası,bittim noktasının/duasının sahibi.. Karada neden gemi yapmıştın ki, bilmiyor muydun işiteceğin sözü: "deli misin"..

Hz.Yakup; yaralı yürek.. Gözlerinin/yüreğinin gömleği olan Yusuf'unun kokusunu uzaktan aldığını yakınlarına söylediğinde, ona söylenen söz "sen deli olmalısın"

Hz.Yusuf; ne olurdu ey iffet timsali.. Hani O seni sen onu arzulamıştın ya, "sen deli misin" karşı geldin züleyha'ya da hapishaneyi tercih ettin.. Sonra sana kötü davranan kardeşlerini affettin, onlar hakkında hiçbir çirkin söz sarfetmedin, gerçekten "deli olmalıydın"..

Hz.İbrahim; ey imtihan olduğu kelimeleri pes ettiren imtihanlar yiğidi.. Deli misin, hiç çocuğun boğazına bıçak çekilir mi, ya ateşe atılırken ki teslimiyetin, ya putları kırman?..

Hz.İsmail; ya sen ey teslimiyetin zirvesindeki naif insan.. Hiç boğazına çekilecek bıçağa itiraz etmez misin "deli misin"..

Hz.Musa, cesur yürekli lider insan.. Deli misin, sen ki firavunun sarayından kaçtın, sonra onun karşısına çıkıp islama davet ettin, öldürülme pahasına.. Sonra ne kadar da açık sözlüydün, Allah'tan yanına yardımcı peygamber olarak Harun'u istedin, sonra Allah'ı çıplak gözle görmek istedin.. Ey Musa sen "deli olmalıydın"

Hz.Meryem; iffetliğin ve adanmışlığın en ulvi noktalarından biri.. "Sen deli misin" ki babasız çocuktan bahsediyorsun..

Kentin uzak yerinden koşup gelen adam;
ya sen.. Neden anlatıldın ki bize, belki de hiç bir sıfata sahip olmayan çok çok uzak kentlerden dünyaya koşarak gelen bizlere yol gösteriyordun.. Sen peygamber değildin ki, ama delirmiş olmalıydın, kentin uzak yerinden ne diye koşup geldin ki, insanları O'na davet edenlere neden destek oldun ki..

Hz.Lut,Salih,İsa,Asiye vs..

ve Hz.Muhammed(asm); neler demediler ki sana, neler yapmadılar ki.. 

Elhâsıl, bu liste ne delilerle uzar gider..

İyisi mi bana sorma, neden "deli"rmek gerek diye..

Sen de delirmeye çabala, olmadı delileri kendine örnek almaya çabala, o da olmadı delileri dinleyip dediklerine uymaya çabala, ama sakın bunların dördüncüsü olmaya çabalama, yani akıllı olmaya..

selam ile delirmeye çabalayanlara..


unutmadan, buyrunuz efendim komik değil ama konuyla bütünlük sağlıyor galiba:


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

G/özlerdeki Pencere

İkinci El, Temiz, Satılık Dert!

Vicdansız İnsanlığımız